15 април, 2009

ВАЖНО: Проектантска способност на урбанистите *

Тази публикация има за цел да изясни какво може да прави един урбанист след като завърши висшето си образованието в България. Мисля, че е необходима с оглед на това, че последно доста често чувам въпроси от типа "Какво ще правя след като завърша?", "Ще имам ли реализация?", "Какви са ми правата?" и т.н. Реших да ви спестя ровенето из Интернет и тук да систематизирам всичко, което е актуално към момента на писане на публикацията.

Най-важното, което трябва да се знае е наскоро приетата от Народното събрание, промяна в ЗКАИИП (Закона за Камарите на Архитектите и Инженерите в Инвестиционното Проектиране), с което окончателно се урежда проектантската правоспособност на урбанистите и ландшафтните архитекти.
Според приетият текст, урбанистите след завършена бакалавърска степен на образование и 4 години стаж придобиват ограничена проектантска правоспособност в сферата на устройственото планиране, а дипломираните магистри още с взимането на дипломата си. Пълна правоспособност (в сферата на устройственото планиране) могат да добият само завършилите магистратура и имащи поне 2 години стаж в сферата на урбанизма. Ограничената проектантска правоспособност разрешава да се изготвят планове на до 3 квартала в урбанизирани теротории и до 3 ha извън тях (урбанизираните територии).

Който се интересува от точните текстове отразени в поправката на закона, може да посети този линк. Така, че на всички, които се решили да се занимават с урбанизъм мога да им кажа да не се притесняват за бъдещето си, което се очертава да бъде все по-бляскаво и добро с промените в закона.

* В публикацията са използвани текстове от АСУБ.

Няма коментари: