15 април, 2008

Малката Земя

Един от основните проблеми на човечеството според мен е недостига на Земя Или по-точно невъзможността родната ни планета да изхранва толкова много хора на едно място. Още преди много години в часовете ми по География учителят ни беше казал, че е изчислено колко човека може едновременно да живеят на планетата. А именно 10 милиарда и това е оптималната цифра. Ние сме доста близо до това число, колкото и да не ни се вярва.

А това поражда само проблеми като недостиг на най-различни ресурси. Най-важните от тях са питейната вода, хранителните запаси и разбира се глобалното затопляне. Добре, че последно време обществото се активизира и почнаха да се предприемат мерки за намаляване на консумацията и замърсяването на околната среда. За жалост това едва ли ще доведе до така очакваните благоприятни резултати.

Защо ли? Защото човечеството продължава да се възпроизвежда. И докато развитите и развиващите се страни имат средно по 2 деца, което е нормално, в страните от Третият свят поради необразованост, религиозни или други причини населението се увеличава неудържимо. На семейство се падат средно по 4-5 деца, което е ненормално. Първо, защото няма с какво да се изхранват и затова живеят на прага на мизерията. Реализацията сред тези деца е малка, защото е ниско нивото на образование (ако изобщо го има), а и малко семейства могат да си го позволят по обективни причини.

Това довежда до един парадокс - хората, който са образовани и се стремят да водят целесъобразен начин на живот намаляват, а другите, който нямат образование и едвам могат да се изхранят се увеличават. След време това може да доведе до една деградация на обществото, която ще бъде пагубна за човечеството като цяло. Крайно време е вече да се предприемат някакви мерки за ограничаване раждаемостта, там където няма условия за отглеждане на повече от 2 деца. Като държавата може да дава компенсации за това или просто да се инвестират средства да се ограмоти населението на тези региони.

Темата е дълга и необозрима, и най-малкото едва ли с един правилен отговор, но проблема съществува и трябва властта да предприеме мерки за решаването му.

1 коментар:

Unknown каза...

Поздравления за това, че си намерил време да реализираш тази идея за блога!